Aiguats a Catalunya

arcus.jpgDesprés de molts i molts mesos de sequera, les pluges han arribat a gran part de Catalunya. Tal i com acostuma a succeïr habitualment en aquesta época de l’any, l’arribada d’una mica d’aire fred en alçada ha servit per despertar el nostre mar mediterrani, que quan vol mostra la seva fúria i energia, acumulada especialment durant els mesos d’estiu. Han caigut veritables aiguats, afectant sobretot a les comarques del litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona. Moltes hores de ploure sense parar, amb llamps i trons, un darrera l’altre.

Dimarts al matí vam tenir l’aperitiu, amb les primeres tempestes que van afectar a punts del litoral, impulsades pel vent de llevant en superfície. El plat fort va començar cap al vespre. Les tempestes es van generalitzar, i amb unes intensitats de precipitació molt elevades, van anar deixant aigua i més aigua. Dimecres, a partir de quarts de set del matí, va deixar de ploure al litoral central, desplaçant-se les pluges cap a les comarques del nordest. Al llarg del mati es van començar a avaluar els primers danys provocats pels aiguats: baixos i garatges inundats, problemes de trànsit, retards a molts mitjans de transport, zones completament anegades, cursos fluvials sortits de mare, … . Ja ho diuen, que “al nostre país no sap ploure”. Malahuradament, una persona ha perdut la vida a l’Hospitalet del Llobregat durant la matinada de dimecres, quan una forta corrent d’aigua va arrossegar-la.

Cap al migdia, nova tongada de tempestes. Diversos nuclis convectius, uns procedents de l’est i d’altres del sudoest, van convergir prop de la comarca del Baix Llobregat, generant una línia de convergència que posteriorment es va moure cap al nord del país, causant greus problemes a les comarques gironines. Va ser en aquest moment quan van tornar a surgir, com ara fa un any, fenòmens de temps sever. Una vegada més, a la comarca del Baix Llobregat, van aparèixer diverses mànegues, una de les quals va tocar terra i es va convertir en tornado. Les poblacions de Sant Boi de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat van ser les més afectades, amb teulades arrencades, arbres tombats i amb alguns vehicles que van volar pels aires. Aquesta comarca s’està convertint en un veritable “corredor de tornados”.

Dimecres a la tarda va haver-hi una pausa, a l’espera de que dijous arribés la segona part d’aquest episodi de pluges intenses. Des de l’oest de la península va avançar un profund solc atlàntic, ac

Comments are closed.